Sending

Afla cum functioneaza sistemele de dedurizare a apei

Cu siguranta v-ati intrebat cel putin o data oare cum funcționează un dedurizator de apă? Află în acest articol! Apa pe care o folosești în fiecare zi poate fi dură atât pentru tine cât și pentru casa ta. Folosirea unui sistem de dedurizare a apei ajută la reducerea contaminanților de apă și a acumulării de scări și, de asemenea, prelungește durata de viață a aparatelor.

Principalele dezavantaje ale apei dure sunt:

 • Poate lăsa o peliculă de spumă de săpun pe vasele și corpurile de baie;
 • Poate provoca acumularea de minerale în conducte și aparate;
 • Poate reduce eficiența elementelor de încălzire din încălzitoarele de apă;
 • Poate favoriza coroziunea;
 • Reduce spuma de săpun și șampon în timpul dușurilor;
 • Face rufele să se simtă mai rigide și să pară mai puțin vibrante.

Apa este considerată dură când conține cantități mari de calciu dizolvat, magneziu, fier și alte minerale. Duritatea apei se măsoară în miligrame pe litru. Apa dedurizata are un domeniu de duritate mai mic de 17 mg / L. Apa dură ajunge la 121 până la peste 180 mg / L.

Puteți analiza apa de la robinet într-un laborator, dar există semne vizuale că apa de la robinet este dură. Poate lăsa spuma de săpun în spate pe chiuvete și căzi de baie, se poate forma în masini de spălat, mașini de spălat vase, aparate de cafea, umidificatoare, încălzitoare de apă etc.

Aici intră în joc dedurizatorii de apă. Acestea sunt sisteme de schimb ionic, adică ionii de duritate (calciu și magneziu) sunt schimbați cu ioni de sare. Schimbul are loc într-un rezervor de rășină al sistemului de dedurizare a apei. Apa curge prin rășină și vine în contact cu mărgelele mici de rășină care sunt acoperite cu ioni de sare, iar ioni de duritate comercializează locuri cu ioni de sare. Gândiți-vă la rășină ca la un burete magnetic care prinde metalele găsite în apa dură. Citeste mai mult despre apa dura aici.

Singura întreținere necesară este reîncărcarea mărgelelor de rășină prin adăugarea de pungi de sare în rezervorul de saramură. Acest sistem de spălare inversează procesul, ceea ce înseamnă că ionii de duritate schimbă locurile cu ionii de sare din rezervorul de saramură și mineralele în exces sunt clătite în canalul de scurgere a apelor uzate.

În cazul meu, suntem doi adulți care locuiesc în casa noastră și folosim aproximativ 2 pungi de sare pe lună (la 8 $ o pungă) pentru un cost anual de întreținere de 128 $. Costurile variază în funcție de câți oameni locuiesc în casă, de cantitatea de apă consumată și de nivelul de duritate al apei din casa ta.

dedurizatoare apa topwater

Principalele avantaje ale unui sistem de dedurizare a apei sunt:

 • Consum mai mic de energie prin reducerea acumulării la scară a încălzitoarelor de apă;
 • Puteți reduce cantitatea de săpun de care aveți nevoie pentru a crea spumă;
 • Prelungiți durata de viață a instalațiilor sanitare;
 • Senzatie de apa mai matasoasa la spalare;
 • Haine mai moi după spălare.

Mai multe avantaje si beneficii ale unui dedurizator de apă

Iată 3 avantaje de a avea în casă un dedurizator de apă pentru toată casa:

1. Economisește bani

Apa dedurizata nu are ionii minerali care cauzează acumularea în conducte și aparate, economisindu-vă de facturile costisitoare de reparații. Acumularea de minerale într-o conductă îngustează zona prin care se poate deplasa apa, ceea ce necesită o presiune mai mare a pompei. Conform specialistior in dedurizatoare TopWater.ro, acestia sustin ca va crește cantitatea de energie necesară pentru a menține apa fierbinte sau rece. Acumularea face ravagii asupra aparatelor dvs., ceea ce înseamnă costuri mai frecvente de reparație sau înlocuire pentru mașina de spălat vase, mașinile de spălat rufe, mașinile de cafea, încălzitoarele de apă și producătorii de gheață. Citeste mai mult despre cum economisesc bani unele spalatorii auto cu sistemele de dedurizare cu osmoza imversa aici.

Cum economisește bani un dedurizator de apă

Instalații sanitare: Pe măsură ce mineralele din apa dură se deplasează prin conductele dvs., acestea se lipesc, formând o acumulare de scară care, în cele din urmă, va înfunda conductele. În casele cu compoziții severe de apă dură, acumularea poate provoca daune ireversibile instalațiilor sanitare, ceea ce înseamnă o lucrare de reparație costisitoare și care necesită mult timp. Cel mai bun mod de a trata problema apei dure este prin înmuierea apei înainte ca aceasta să aibă șansa de a se acumula. Citeste mai multe despre tratarea apei aici.

Aparate electricasnice: Utilizarea unui dedurizator de apă poate preveni efectul negativ al apei dure asupra mașinii de spălat vase și a mașinilor de spălat rufe. Nu numai că acumularea scării scade calitatea și eficiența datorită compoziției apei dure, dar scara din interiorul aparatului are ca rezultat o durată de viață mai scurtă pentru aparatele dvs. de cafea, aparatele de fabricat gheață și chiar încălzitoarele de apă.

Facturi la gaz sau electricitate: un dedurizator de apă vă poate reduce factura la gaz sau electric, prevenind deteriorarea conductelor. Când scara se construiește în interiorul unei țevi, spațiul disponibil pentru trecerea apei prin îngustare. Ca urmare, presiunea apei trebuie să crească pentru ca apa să treacă. Îngustarea conductei provoacă, de asemenea, un eșec la transferul eficient de căldură, obligându-vă să vă rulați încălzitorul de apă mai sus pentru a compensa. Ambele probleme au ca rezultat o factură scumpă la gaz sau electricitate.

Săpun și detergenți: apa dedurizata pătrunde și se dizolvă mai bine cu săpun, ceea ce înseamnă mai multă spumă și o spumă mai adâncă pentru corp, haine și vase. Apa dură folosește de două ori cantitatea de soluție de curățare, pentru a obține aceeași cantitate de spumă, ca o casă cu apă moale. Cu un dedurizator de apă, puteți economisi apă fierbinte folosind apă rece pentru rufe. Apa fierbinte este adesea utilizată pentru a îndepărta depozitele de minerale și pentru a dizolva mai bine detergenții. Acest lucru nu este necesar cu un sistem de dedurizare a apei. Spălarea cu apă rece vă va împiedica și hainele să nu se micșoreze.

2. Păr mai curat și piele mai moale
Apa moale poate fi extrem de benefică pentru păr și piele în timp ce faceți baie sau faceți duș. Ionii minerali din apa dură îl împiedică să fie complet solubil cu săpunuri, formând un precipitat sub formă de spumă de săpun. Deoarece apa moale nu are aceste minerale, casele cu un dedurizator de apă se bucură de o spumă mai adâncă. Beneficiile unui dedurizator de apă pe piele merg mai adânc decât spuma de săpun. De asemenea, poate atenua efectele apei dure asupra corpului dvs. din cauza pierderii de uleiuri naturale din piele și păr.

Efectele apei moi pe piele: Deoarece apa moale conține mai puține minerale, pielea ta preia și menține umezeala mai ușor. În timp ce faceți baie sau faceți duș în apă dură poate avea un efect negativ asupra pielii. Mineralele din apa dură îndepărtează uleiurile naturale ale pielii, care vă pot usca pielea și, pentru unii, pot provoca mâncărime și iritare.

Efectele apei moi pe păr: apa moale poate ajuta la echilibrarea nivelului pH-ului părului, în timp ce apa tare poate face părul să se simtă uscat, fragil și încrețit. De asemenea, vă poate estompa culoarea părului.

Pe măsură ce acumularea de scară din apa dură din conductele dvs. crește, presiunea apei din duș scade. Presiunea scăzută a apei face puțin pentru a vă ajuta să clătiți săpunul de pe corp sau șampon și balsam de pe păr.

3. Hainele mai luminoase și mai moi
Un dedurizator de apă previne efectele negative ale apei dure asupra hainelor, în timp ce le face moi la atingere și păstrează aspectul și senzația noi.

Îmbrăcăminte mai strălucitoare: dacă casa ta are apă tare, speli hainele în minerale care lasă depozite. În timp, mineralele vor face ca culorile să se estompeze. Unele minerale pot provoca chiar pete sau albi murdari. Apa moale este cea mai bună opțiune. De fapt, mulți adaugă sare la o mulțime de culori pentru a preveni sângerarea, ceea ce nu este necesar pentru un sistem de apă moale și utilizarea schimbului de sodiu. Citeste mai multe despre sistemele de purificare a apei aici.

Haine mai curate: apa moale se dizolvă în haine mai ușor, curățând hainele mai eficient. Cu apă tare, hainele sunt spălate în minerale care lasă depozite în țesătură. În timp, mineralele vor face ca culorile să se estompeze, iar albii să devină murdari. Deoarece apa moale dizolvă detergentul mai eficient, puteți utiliza mai puțin detergent și este posibil să nu aveți deloc nevoie de balsamuri.