Sending
User Review

Cuprins

5 (5 votes)

Ultima actualizare in 11 Noiembrei 2021

Sisteme industriale de dedurizare a apei

Duritatea apei este cauzată de anumite săruri. Principalii ioni care cauzează duritatea sunt calciul (Ca2+), magneziul (Mg2+) și bicarbonatul (HCO3-). Acești ioni sau minerale sunt tratați în mod normal ca depuneri în apă care provoacă depunerile țevilor și echipamentelor din sistemele de apă potabilă și de procesare.

Unitățile de dedurizare oferă o soluție de purificare a apei pentru îndepărtarea apei dure și a calcarului. În multe aplicații, de ex. prepararea apei potabile, a apei în fabrici de bere și suc, dar și a apei de răcire și a apei de alimentare a cazanului, duritatea apei este importantă.

Duritatea se măsoară în mod normal în grad german, duritate franceză sau concentrație (echivalentă) Ca2+. Dedurizatorii sunt schimbătoare de ioni specifice care sunt proiectate pentru a elimina ionii cu o sarcină pozitivă multiplă. Pentru service, reparații sau solicitări de piese de dedurizare a apei sau truse de testare a apei dure, contactați TopWater.ro oferă dedurizatoare de apă și echipamente aferente pentru gospodării, laboratoare și aplicații industriale.

Unitățile de dedurizare a apei sunt regenerate automat cu sare (NaCl). Dedurizatoarele de apă sarată sunt, de asemenea, disponibile folosind rășini specifice și regenerate cu HCI și NaOH.

Pentru toate întrebările dvs. despre dedurizare, accesați secțiunea Întrebări frecvente despre dedurizatorul de apă, un ghid complet cu intrebari frecvente și răspunsuri despre dedurizatoarele de apă și funcționarea acestora oferit cu amabilitatea domnului Stefan, director la Somra.ro furnizor de dedurizatoare industriale.

Întrebări frecvente despre dedurizatoarele de apa industriale

Ce este apa dură ?

Când apa este denumită „dură”, înseamnă pur și simplu că conține mai multe minerale decât apa obișnuită. Acestea sunt în special mineralele calciu și magneziu. Gradul de duritate al apei crește, când se dizolvă mai mult calciu și magneziu. Magneziul și calciul sunt ioni încărcați pozitiv. Datorită prezenței lor, alți ioni încărcați pozitiv se vor dizolva mai puțin ușor în apa dură decât în apa care nu conține calciu și magneziu.Aceasta este cauza faptului că săpunul nu se dizolvă cu adevărat în apa dură.

Ce industrii folosesc dedurizarea apei?

În multe aplicații industriale, cum ar fi prepararea apei potabile, în fabricile de bere și în sifon, dar și pentru apa de răcire și de alimentare a cazanelor, duritatea apei este foarte importantă deasemenea in industria hoteliera, institutiile publice, , cladirile de birouri, industria alimentara si dezvoltatorii imobilari folosesc dedurizatoare industriale de apa.

Dedurizarea apei

Ce este dedurizarea apei?

Când apa conține o cantitate semnificativă de calciu și magneziu, se numește apă dură. Se știe că apa dură înfundă țevile și complică dizolvarea săpunului și a detergentului în apă.

Dedurizarea apei este o tehnică care servește la îndepărtarea ionilor care fac ca apa să fie dură, în cele mai multe cazuri ionii de calciu și magneziu. Ionii de fier pot fi, de asemenea, îndepărtați în timpul dedurizarii.
Cel mai bun mod de a deduriza apa este să utilizați un dedurizator de apă și să îl conectați direct la sursa de apă.

Ce este un dedurizator de apă?

Un dedurizator de apă este o unitate care este folosită pentru a înmuia apa, prin îndepărtarea mineralelor care fac ca apa să fie dură.

De ce se aplică dedurizarea apei?

Dedurizarea apei este un proces important, deoarece duritatea apei din gospodării și companii este redusă în timpul acestui proces.
Când apa este dură, poate înfunda conductele și săpunul se va dizolva mai puțin ușor în ea. Dedurizarea apei poate preveni aceste efecte negative.
Apa dură provoacă un risc mai mare de depuneri de calcar în sistemele de apă menajeră. Datorită acestei depuneri de calcar, conductele sunt blocate și eficiența cazanelor și rezervoarelor fierbinți este redusă. Acest lucru crește costul încălzirii apei menajere cu aproximativ cincisprezece până la douăzeci la sută.
Un alt efect negativ al calcarului este că are efecte dăunătoare asupra mașinilor de uz casnic, cum ar fi mașinile de spălat rufe.
Dedurizarea apei înseamnă extinderea duratei de viață a mașinilor de uz casnic, cum ar fi mașinile de spălat rufe, și a duratei de viață a conductelor. De asemenea, contribuie la îmbunătățirea funcționării și la o durată de viață mai lungă a sistemelor de încălzire solară, a unităților de aer condiționat și a multor alte aplicații pe bază de apă.

Ce face un dedurizator de apă?

Dedurizatoarele de apă sunt schimbătoare de ioni specifice, care sunt concepute pentru a elimina ionii, care sunt încărcați pozitiv. Dedurizatoarele elimină în principal ionii de calciu (Ca2+) și magneziu (Mg2+). Calciul și magneziul sunt adesea denumite „minerale de duritate”.

Unele dedurizatoare pot indeparta fierul. Dispozitivele de dedurizare sunt capabile să elimine până la cinci miligrame pe litru (5 mg/L) de fier dizolvat. Dedurizatoarele pot funcționa automat, semi-automat sau manual. Fiecare tip este evaluat în funcție de cantitatea de duritate pe care o poate elimina înainte ca regenerarea să fie necesară.

Un dedurizator de apă colectează mineralele de duritate în rezervorul său de condiționare și, din când în când, le elimină pentru a se regenera. Schimbătoarele de ioni sunt adesea folosite pentru dedurizarea apei. Când se aplică un schimbător de ioni pentru dedurizarea apei, acesta va înlocui ionii de calciu și magneziu din apă cu alți ioni, de exemplu sodiu sau potasiu. Ionii schimbătorului sunt adăugați în rezervorul schimbătorului de ioni sub formă de săruri de sodiu și potasiu (NaCl și KCl).

Cât rezista in timp un dedurizator de apă?

Un dedurizator bun de apă va dura mulți ani. Dedurizatoarele care au fost furnizate în anii 1980 ar putea încă să funcționeze și multe au nevoie de puțină întreținere, în afară de umplerea ocazională cu sare.

Săruri de dedurizare a apei

Ce tipuri de sare sunt vândute pentru aplicare într-un dedurizator de apă?

Pentru dedurizarea apei, se vând în general trei tipuri de sare:
– Sare gemă
– sare solară
– Sare evaporata

Sarea gemă ca minerală se găsește în mod natural în pământ. Se obține din zăcăminte de sare subterane prin metode tradiționale de exploatare. Conține între nouăzeci și opt și nouăzeci și nouă la sută de clorură de sodiu. Are un nivel de insolubilitate în apă de aproximativ 0,5-1,5%, fiind în principal sulfat de calciu. Componenta sa cea mai importantă este sulfatul de calciu.

Sarea solară ca produs natural se obține în principal prin evaporarea apei de mare. Conține 85% clorură de sodiu. Are un nivel de insolubilitate în apă mai mic de 0,03%. De obicei, este vândut sub formă de cristal. Uneori se vinde si in pelete.

Sarea evaporată este obținută prin exploatarea zăcămintelor subterane de sare de dizolvare. Umiditatea este apoi evaporată, folosind energie din gaz natural sau cărbune. Sarea evaporată conține între 99,6 și 99,99% clorură de sodiu.

Ar trebui să folosim sare gemă, sare evaporată sau sare solară într-un dedurizator de apă?

Sarea gemă conține multă materie care nu este solubilă în apă. Ca urmare, rezervoarele de dedurizare trebuie curățate mult mai regulat, atunci când se folosește sare gemă. Sarea gemă este mai ieftină decât sarea evaporată și sarea solară, dar curățarea rezervorului vă poate ocupa mult timp și energie.

Sarea solară conține puțin mai multă materie insolubilă în apă decât sarea evaporată. Când cineva ia o decizie cu privire la sare să folosească, ar trebui să se ia în considerare câtă sare este folosită, cât de des are nevoie de curățare dedurizatorul și designul dedurizatorului. Dacă consumul de sare este scăzut, produsele pot fi folosite alternativ.

Dacă utilizarea de sare este mare, sărurile insolubile se vor acumula mai repede atunci când se utilizează sare solară. În plus, rezervorul va avea nevoie de curățare mai frecventă. În acest caz, se recomandă sarea evaporată.

Este dăunător să amesteci diferite tipuri de sare într-un dedurizator de apă?

În general, nu este dăunător să amesteci sărurile într-un dedurizator de apă, dar există tipuri de dedurizatoare care sunt concepute pentru produse specifice de dedurizare a apei. Atunci când utilizați produse alternative, acești balsamuri nu vor funcționa bine.

Nu se recomandă amestecarea sării evaporate cu sare gemă, deoarece aceasta ar putea înfunda rezervorul de înmuiere. Este recomandat să permiteți unității să se golească de un tip de sare înainte de a adăuga un altul pentru a evita apariția oricăror probleme.

Cât de des ar trebui să adăugați sare la un dedurizator?

Sarea este de obicei adăugată în rezervor în timpul regenerării dedurizatorului. Cu cât un balsam este regenerat mai des, cu atât mai des trebuie adăugată sare.

De obicei, dedurizatoarele de apă sunt verificate o dată pe lună. Pentru a garanta o producție satisfăcătoare de apă moale, nivelul de sare trebuie menținut în orice moment cel puțin la jumătate.

Cum se face că uneori apa nu devine mai dedurizata când se adaugă sare?

Înainte ca sarea să înceapă să lucreze într-un dedurizator de apă, este nevoie de puțin timp de ședere în rezervor, deoarece sarea se dizolvă lent. Când se începe imediat regenerarea după adăugarea de sare în rezervor, este posibil ca dedurizatorul de apă să nu funcționeze conform standardelor.

Când dedurizarea apei nu are loc, ar putea indica, de asemenea, o defecțiune a dedurizatorului sau o problemă cu sarea care este aplicată.

Costurile de functionare dedurizare apa

Cât costă folosirea unui dedurizator de apă?

Unele dedurizatoare sunt mai eficiente decât altele și, ca urmare, pot sa difere in functie de specificatiile tehnice. Sunt disponibile dedurizatoare acționate în timp și dedurizatoare controlate de contor de apă. Unitățile controlate de contor de apă produc cea mai dedurizată apă pe kilogram de sare.

Unele dedurizatoare funcționează cu energie electrică, dar unele dedurizatoare mai recente folosesc puterea apei non-electrice. Costurile unui dedurizator de apă depind în mare măsură de tipul de dedurizator de apă și de tipul de energie utilizată, dar și de duritatea apei care necesită dedurizare și de utilizarea apei. Când apa este foarte dură și este folosită intens, costurile de dedurizare vor crește.

În general, costurile de utilizare unui dedurizator de apă pot varia între 0,20 EUR și 0,40 EUR pe zi. Costurile dedurizatoarelor de apă sunt de obicei mult depășite de beneficiile și economiile de costuri obținute prin utilizarea apei dedurizate.

Costul de funcționare este doar costul sării. Este probabil să fie în jur de 2 EUR de persoană din gospodărie într-o lună.

Dedurizarea apei potabile

Companiile producătoare de apă produc întotdeauna apă dedurizată?

Deși companiile producătoare de apă potabilă au posibilitatea de a produce apă dedurizată, nu o vor face întotdeauna. O companie producătoare de apă potabilă trebuie doar să adauge un dedurizator de apă în sistemul său de purificare a apei, pentru a produce apă dedurizată ieftin. Dar consumatorii nu ar putea avea de ales să bea apă nededurizată.

Problemele cu apa dura sunt cel mai probabil să apară atunci când apa este încălzită. Drept urmare, apa dură provoacă puține probleme companiilor furnizoare de apă, mai ales când prin conductele lor curge doar apă rece.

Apa dedurizată este sigură de băut?

Apa dedurizată conține încă toate mineralele naturale de care avem nevoie. Este lipsit doar de conținutul său de calciu și magneziu și se adaugă puțin sodiu în timpul procesului de dedurizare. De aceea, în majoritatea cazurilor, apa dedurizată este buna de băut. Este recomandabil ca apa dedurizata sa contina doar pana la 300 mg/L de sodiu.
In zonele cu duritate foarte mare apa dedurizata nu trebuie folosita pentru prepararea laptelui pentru bebelusi, din cauza continutului ridicat de sodiu dupa ce a fost efectuat procesul de dedurizare.

Sarea din instalațiile de dedurizare poate pătrunde în apa potabilă?

Sarea nu are posibilitatea de a intra in apa potabila prin instalatii de dedurizare. Singurul scop al sării într-un dedurizator de apă este de a regenera mărgelele de rășină care scot duritatea din apă.

Cât de mult sodiu se abosoarbe din apa dedurizată?

Absorbția de sodiu prin apa dedurizată depinde de duritatea apei. În medie, mai puțin de 3% absorbția de sodiu provine din consumul de apă dedurizată. Estimările spun că o persoană consumă aproximativ două-trei lingurițe de sare pe zi, din diverse surse.

Presupunând un aport zilnic de cinci grame de sodiu prin alimente și consumul a trei litri de apă, aportul de sodiu (Na+) în apă din procesul de dedurizare a apei de acasă, este minim în comparație cu aportul zilnic total al multor alimente bogate în sodiu.

Dedurizarea apei de băut o va priva de minerale esențiale?

Procesul de dedurizare nu va priva apa de mineralele sale esențiale. Dedurizarea apei nu face decât să priveze apa de băut de minerale care fac ca apa să fie dură, cum ar fi calciul, magneziul și fierul.

Întreținerea statiilor de dedurizare

Când trebuie înlocuită rășina de dedurizatorului?

Atunci când apa nu devine suficient de dedurizata, trebuie mai întâi să luați în considerare problemele cu sarea folosită sau defecțiunile mecanice ale componentelor dedurizatorului. Atunci când aceste elemente nu sunt cauza dedurării nesatisfăcătoare a apei, poate fi timpul să înlocuiți rășina dedurizatoare sau poate chiar întregul dedurizator.
Prin experiență știm că majoritatea rășinilor de dedurizare și rășinilor schimbătoare de ioni durează aproximativ douăzeci până la douăzeci și cinci de ani.

Are nevoie de curățare un vas de saramură de dedurizare?

De obicei, nu este necesar să curățați un rezervor de saramură, cu excepția cazului în care produsul de sare utilizat este bogat în materie insolubilă în apă sau există o defecțiune gravă de vreun fel.
Dacă există o acumulare de materie insolubilă în rășină, rezervorul trebuie curățat pentru a preveni funcționarea defectuoasă a balsamului.

Întrebări operaționale de dedurizare

Saramura de la dedurizatoare poate deteriora o fosă septică?

Asociația pentru Calitatea Apei a efectuat studii pe acest subiect. Aceste studii au indicat că o fosă septică amplasată corespunzător, care funcționează corespunzător, nu poate fi deteriorată de saramură care este descărcată de la un dedurizator de apă. Iar apa dedurizată poate ajuta uneori chiar la reducerea cantității de detergenți evacuați într-o fosă septică.

Se poate folosi un dedurizator de apă cu țevi de plumb?

Sistemele de conducte de plumb trebuie înlocuite, înainte ca apa dedurizată să poată curge prin ele. Deși sistemele de conducte cu plumb din zonele cu apă dura nu pot cauza o problemă, este recomandabil să le înlocuiți oricum. Când apa dedurizată în mod natural sau artificial ajunge în aceste sisteme de conducte cu plumb, aceasta poate provoca preluarea plumbului.

Se poate măsura duritatea apei în linie?

Da, deși sistemul de măsurare se aplică în principal la dedurizatoarele industriale de apă. Instrumente de testarea aduritatii apei în linie oferite de TopWater aici

Dedurizarea apei în gospodării

Se poate lua un dedurizator de apă în timpul deplasării?

Cu dedurizatoarele moderne de apă, este foarte posibil să le luați cu ele în timpul deplasării. Tehnicile de instalare presupun conexiuni de fixare rapidă, similare cu cele utilizate pentru mașinile de spălat rufe.
Tot ceea ce trebuie făcut este să închideți supapele de intrare și de evacuare ale dedurizatorului și să deschideți supapa de bypass, permițând apei dure să curgă către rezervorul de stocare și robinetele de uz casnic. După aceea, dedurizatorul poate fi deconectat, mutat în noua sa locație și plasat acolo.

Deșeurile de la un dedurizator de apă pot fi evacuate direct în grădină?

Deoarece saramura modifică presiunea osmotică pe care se bazează plantele pentru a regla nevoile de apă, trebuie evitată descărcarea directă a saramurului de clorură de sodiu sau de potasiu.

Este apa dedurizată de ajutor pentru afecțiunile pielii uscate?

Sunt cazuri de remarcat, în care persoanele cu afecțiuni ale pielii uscate au beneficiat de dedurizarea apei, deoarece apa moale este mai blândă cu părul și pielea.

Leave a Reply

  1. Gestionarea problemelor de calitate a apei in industria auto »

    […] •  Tratarea apei industriale prin dedurizarea schimb de ioni […]