Infiintat in 1923, la Bucuresti (vezi Asociatia Generala Sportiva si Culturala CFR Bucuresti), s-a impus printre cele mai valoroase organizatii sportive din tara noastra.
Denumiri anterioare:
CFR (1923-1936);
Rapid (1936-1946);
CFR (1946 – 1949);
Locomotiva (1949 – 1958);
Rapid (din 1958 si pana in prezent).
Istoria:
În 1936 începeau lucrările pentru ridicarea stadionului de lângă Podul Grant. 2 ani mai târziu este încheiată construcția, dând echipei Rapid o copie mai mică a „Potcoavei” din Londra a echipei Arsenal.
Oficial, stadionul a fost inaugurat pe 10 iunie 1939, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la punerea în circulație a primului tren în România în prezența Regelui Carol al II-lea și a Marelui Voievod Mihai de Alba iulia. În acel moment, Rapid-ul dispunea de una din cele mai mari și moderne arene din țară, neavând totuși capacitatea ANEF-ului sau gazon de iarbă și instalație de nocturnă ca Venus.
Prin construcția după revoluție a celei de-a doua peluze, „Potcoava” a fost închisă, iar capacitatea stadionului s-a ridicat la 19.100 de locuri. Modernizările au continuat în 2003, an în care gazonul a fost schimbat complet.
Înainte de a vă propune ca în această primăvară să marcăm anul 80 al existenței Stadionului de fotbal, astăzi denumit ”Valentin Stănescu”, trebuie să mai remarcăm un amănunt de valoare istorică. Doar ca o coincidență, încheierea la lucrările arenei au luat sfârșit cu puțin timp înainte de începerea Celui De-al Doilea Război Mondial.
Cum breasla profesională a feroviarilor avea un rol determinant în societatea interbelică, iar în timpul conflagrației se știe că cfr-iștii au avut la fel un rol-cheie, îndrăznim a lansa ipoteza că efigia arhitecturală a sportului feroviar marca, în 1939, momentul de maximă înflorire a celor angajați la societatea căilor ferate române.
Unde s-ar fi ajuns dacă nu izbucnea războiul, dacă nu se schimba orientarea politică? Sunt întrebări la care nici măcar istoria nu găsește un răspuns. Remarca subliniată este însă aceea că Rapid, club sportiv și echipă de fotbal, a rămas, ca și în perioada interbelică, un loc unde instrucția sportivă s-a făcut fără a se ține seama de condiția materială și/sau socială a celor care s-au adresat.
Așa este și acum. Secțiile clubului alb-vișiniu sunt deschise oricui iubește sportul. Poate de aceea Rapidul are un farmec inegalabil, indiferent că vorbim de popice, polo, volei, haltere sau fotbal, toate secțiile fiind susținute cu aceeași ardoare de adevărații suporteri ai Rapidului.
Discipline sportive in cadrul Clubului Sportiv Rapid Bucuresti
Popice
In anul 2000 la CM de popice Ioana Gonciar a cucerit medalia de bronz In proba de perechi.
http://www.clubulrapid.ro/popice/
Lupte Greco Romane
http://www.clubulrapid.ro/lupte-greco-romane/
http://www.clubulrapid.ro/box/
Haltere
http://www.clubulrapid.ro/haltere/